Hicri takvim, Miladi takvime göre yaklaşık 10-12 gün daha kısa olduğundan, Ramazan ayı her sene biraz daha erken başlangıç yapmaktadır. Bu durum, yaklaşık 33 yıl süresince devam eder ve Ramazan’ın aynı tarihe dönmesini sağlar. Bu nedenle bazı özel yıllar, dikkat çekici olaylara sahne olmaktadır.
2030’DA İKİ KEZ ORUÇ TUTULACAK
2030 yılı, bu özel olaylardan biri olarak ön plana çıkacak. Ramazan, ocak ayında başlayacak ve bir ay sürecektir. Bunun yanında, yılın sonunda aralık ayında Ramazan yeniden başlayacak. Böylelikle Müslümanlar, 2030 yılı içerisinde iki kez Ramazan orucu tutma imkanına sahip olacaklar. 2031 yılı ise kuzey yarımkürede Ramazan’ın kış aylarına denk gelmesine sahne olacak. Bu dönemde günlerin en kısa olması nedeniyle oruç süresi de en düşük seviyeye inecektir.
2047’DE EN UZUN ORUÇ DÖNEMİ OLACAK
2031 yılında en kısa oruç süresi yaşanırken, 2047 yılı ise bu durumun tam zıttı bir deneyim sunacak. O yıl Ramazan, haziran ayına denk gelecektir ve en uzun günlerde oruç tutulacaktır. Özellikle kuzey yarımkürede, günlerin 18-20 saatten fazla sürdüğü ülkelerde oruç süreleri oldukça uzamakta olacaktır.