Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, finansal varlıklarının dondurulmasına karşı itirazda bulunan PKK’ya olumsuz bir karar verdi. Mahkeme, daha önce AB Genel Mahkemesi tarafından alınan kararları onaylayarak, PKK’nın itirazını reddetti.
Lüksemburg’daki mahkeme, 2015-2017 yılları arasında ve 2019, 2021, 2022 yıllarında AB Genel Mahkemesi tarafından verilen kararların arkasında durdu. PKK, AB Konseyi’nin terör örgütleri listesinde yer almaya devam etmesi ve bu kapsamda finansal kaynaklarının dondurulması kararlarına karşı hukuki yola başvurmuştu, ancak olumlu bir sonuç elde edememişti.
Mahkeme kararında, AB Konseyi’nin terör örgütleri listesiyle ilgili kararlarında, söz konusu örgütün terörist eylemler gerçekleştirdiğine dair bir kanıt sunma zorunluluğunun bulunmadığına dikkat çekildi. Terör tehditinin devam edip etmediği saptanarak, bu durumun göz önünde bulundurulduğu ifade edildi.
PKK, 2002 yılından bu yana Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir.
2002 yılında terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK, daha önce bu karara karşı açtığı davalarda başarısızlıkla sonuçlanmıştı. En son 2022 yılında görülen bir davada, AB Genel Mahkemesi, İngiltere’nin 2014’te ve ABD’nin 1997 ile 2001 yıllarında PKK’yı terör örgütü olarak tanıyan kararlarına atıfta bulunarak, örgütün “terör örgütü” statüsünü pekiştirmişti. Böylece PKK’nın AB Konseyi’ne karşı açtığı dava da reddedilmiş oldu.
Bu karar doğrultusunda, PKK’nın eylemlerinin “Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı” çerçevesinde değerlendirilemeyeceği vurgulandı. Silahlı kuvvet kullanmanın genel olarak bu hakkın meşru bir gerçekleştirme yolu olarak görülemeyeceği belirtildi. Karar metninde, “silahlı çatışmalarda terör eylemlerinin yasaklanmasına yönelik bir istisnanın uluslararası hukukta temeli olmadığı” ifadesine yer verildi. PKK’nın turistik tesislere yönelik saldırılarında sivilleri hedef alması da dile getirilen diğer bir konu oldu.
AB Konseyi, terörist olarak tanımlanan kişi, kuruluş ve örgütlerin finansal varlıklarının dondurulması ve bu varlıklara mali kaynak sağlanmasının yasaklanması gibi yaptırımları içeren listeyi en az altı ayda bir gözden geçirme sürecini yürütmektedir.
1984 yılından bu yana Türkiye’ye karşı silahlı mücadele yürüten PKK, yalnızca Türkiye tarafından değil, aynı zamanda Batı’daki müttefikleri tarafından da terör örgütü olarak tanınmaktadır. Örgütün tutuklu lideri Abdullah Öcalan, iki hafta önce PKK’ya silah bırakma ve kendini feshetme çağrısında bulunmuştu.
AFP,DW / ET,BK
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?