Miralay Şükrü Bey’in liderliğinde oluşturulan Afyonkarahisar Redif Tümeni’nin, Çanakkale Savaşları sırasında yoğun çatışmalara sahne olan Seddülbahir ve Kilitbahir bölgelerinde gerçekleştirdiği yol inşa çalışmaları ve çeşme, ‘Karahisar Fırkası Yolu ve Karahisar Çeşmesi’ adıyla belgesel formatında hayata geçirildi.
Belgesel, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü araştırma görevlisi Hakan Yılmaz’ın yönetmenliğinde hazırlandı. Senaryo ve seslendirme ise Serkan Baksı tarafından yapılarak belgeselde tarihi siyah beyaz görüntüler kullanıldı.
Belgeselin zorlu bir süreç sonunda ortaya çıktığını belirten Yılmaz, “Miralay Şükrü Bey komutasındaki Afyonkarahisar Redif Tümeni, 1913 yılında Çanakkale’de gerçekleştirdiği yol çalışmasına ‘Karahisar Fırkası Yolu’ adını vermiştir. Bu yol, söz konusu tümenin Seddülbahir ve Kilitbahir bölgelerine ulaşırken izlediği intikal güzergahını göstermektedir. İlgili güzergah, Eceabat’taki savunma mevzileri ile Kilitbahir’deki tabyalar arasında en güvenli ve en kısa bağlantıyı sağlamaktadır. Ayrıca Karahisar Çeşmesi, Karahisar Fırkası Yolu’nun Eceabat’tan başlayan kısmında inşa edilmiştir ve Çanakkale Muharebeleri sırasında o güzergahtaki tüm askerlerin su ihtiyacını karşılamaktadır. Çeşmenin üzerindeki orijinal kitabede ‘Karahisar Fırkası Yolu ve Miralay Şükrü Bey’in eseridir. Fi sene 1329’ ifadeleri bulunmaktadır. Rumi 1329 yılı, miladi takvimde 1913 yılına tekabül etmektedir. Günümüzde hala faal olan çeşme mimarisi ile Afyonkarahisar Kalesi’ni anımsatmaktadır. Doğal bir kayalık üzerine inşa edilen çeşme, eklenen sur ve burçlarla birlikte görkemli Afyonkarahisar Kalesi’ni andırmaktadır.” şeklinde bilgi verdi. – AFYONKARAHİSAR