Çorum’da gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında bulunan 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı parçası, ilk kez halkla buluştu. Şapinova Örenyeri’nde 1995 yılında yürütülen kazılarda, Prof. Dr. Mustafa Süel ve Prof. Dr. Aygül Süel’in liderliğinde ortaya çıkarılan bu önemli eser, Türkiye’deki arkeolojik kazılarda nadir bulunan örnekler arasında yer alıyor. Hitit keten kumaşı parçası, o dönemde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde incelenmiş olup, milattan önce 14. yüzyıla tarihlendiriliyor. Bu paha biçilemeyen parça, Çorum Müzesi’nde saklanıyor.
İLK KEZ GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Yaklaşık 24×20 santim boyutlarındaki bir çömlek parçası üzerine yapışan 3×3 santimlik bu kumaş, ilk kez sergilendi. Çorum Müzesi’nde, Çorum İş Kadınları Derneği (İŞKAD) tarafından düzenlenen Hitit keteni kumaşının tanıtım lansman programında kumaş parçası izleyicilerin beğenisine sunuldu. Etkinlikte, İhlas Haber Ajansı tarafından çeşitli görüntüler elde edildi.
“İLK DEFA BU AKŞAM BİZLERE TANITILDI”
Çorum Valisi Ali Çalgan, 30 yıllık bir titizlikle korunmuş bu Hitit kumaşının değerine dikkat çekti. “Çorum Müzemizde çok güzel bir lansmana tanıklık ettik. İlimiz sınırlarında 1995 yılında bulunan çok önemli bir eser. İlk defa bu akşam bizlere tanıtıldı. Bu tam 3 bin 500 yıllık bir eser, bir keten parçası. Bunun çok kıymetli bir tarihi belge olduğunu sayın hocamızdan öğrendik. Kendilerine teşekkür ediyorum. Esasen kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Süel hocamızı da rahmetle anıyoruz. Onun başkanlığında yapılan kazı sonucu elde edilen bu eser, üniversitelerde bilimsel araştırmalara tabi tutulmuş ve yaşı tespit edilmiştir. Bu eser hem ilimizin hem de ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacak, aynı zamanda burada yaşamış medeniyetlerin bilgi ve becerilerini de gözler önüne serecektir.” dedi.
“BUGÜN BURADA LANSMANINI YAPMAKTAN ÇOK MUTLU OLDUK”
Hitit keteni kumaşını geleceğe taşımak amacıyla yapılan arkeolojik kazıların başkanı olan Prof. Dr. Aygül Süel, 3 bin 500 yıl önce dokunan bu keten parçasının önemine vurgu yaptı. “Yaklaşık 4 bin yıl önce dokunmuş, kullanılmış bir keten parçasının 3×3 santim ölçülerindeki bu buluntusu şans eseri gün yüzüne çıktı. Havasız kalmış olan bu eser, bizimle buluştu. Mustafa Hoca’nın ve ekibin titiz çalışmaları sayesinde bu parçayı gün ışığına çıkardık ve bugün burada lansmanını yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.