Türk müziğinin önemli isimlerinden Edip Akbayram, 75 yaşında çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Usta sanatçının vefatı, tüm Türkiye’de derin bir üzüntü yarattı.
Akbayram için ilk anma töreni Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirildi.
Törenin ardından Teşvikiye Camii’nde öğle namazını takiben kılınacak cenaze namazıyla sanatçının naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.
Cemal Reşit Rey Salonu, törene katılmak için gelen Edip Akbayram’ın hayranlarıyla dolup taştı. Törende Ercan Kesal, Sinan Özen, Onur Akın gibi birçok sanatçı da yer aldı.
‘CANIMIN YARISINI KAYBETTİM’
Edip Akbayram’ı son yolculuğuna uğurlayan 46 yıllık eşi Ayten Akbayram, “Türkiye çok değerli bir evladını kaybetti. Ben de canımın yarısını kaybettim.” açıklamasında bulundu.
Sanatçının kızı Türkü Akbayram, tören sırasında gözyaşlarına hakim olamadı ve konuşmakta zorlandı.
‘BU SEVGİ HİÇBİR HAZİNEYLE ÖLÇÜLEMEZ’
Törende Zülfü Livaneli, Edip Akbayram hakkında, “Halkın gönlünde öyle bir sevgi bıraktı ki… Bu sevgi de hiçbir hazineyle ölçülemez herhalde.” dedi.
Livaneli, “Bir zamanlar Edip Akbayram’a ‘sanatçı müsveddesi’ diyen birine verdiği cevabı unutmadım. ‘Ben bugüne kadar 10-15 başbakan gördüm. Hiçbirinin adını hatırlamıyorum. Ama bizim türkülerimiz ayakta’ demişti.” şeklinde konuştu. Bu sözleri, salondan büyük alkış aldı.
‘MİLLİ YAS İLAN EDİLMELİ’
Onur Akın, “Halkın böyle bir sevgisini kazanmış bir değer… Bence şu an Türkiye’de milli yas ilan edilmeli. Bütün bayraklar yarıya insin. Edip Akbayram için 3 günlük yas ilan edilsin. Halkımızın başı sağ olsun.” dedi.
‘DURUŞU VE OMURGASI OLAN BİR İNSANDI’
Sinan Özen, “Duruşuyla, tavrıyla örnek bir insandı. Halkın içinde göz hizasından bakan, gerçekten emekçinin yanındaydı.” ifadelerini kullandı.
EDİP AKBAYRAM KİMDİR?
Özgün sesi ve duygusal şarkılarıyla tanınan Edip Akbayram, 1950 yılında Gaziantep’te dünyaya geldi. Çocuk felci geçiren Akbayram’ın müziğe ilgisi küçük yaşlarda başladı; lise yıllarında orkestrada hem çalıyor hem de şarkı söylüyordu. İlk plağı “Kendim Ettim, Kendim Buldum”u bu dönemde yayımladı.
1968’de İstanbul’a yerleşen Akbayram, 3 yıl sonra Altın Mikrofon yarışmasında “Kükredi Çimenler”le birinci oldu. Devamında “Aldırma Gönül,” “Garip,” ve “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” gibi eserlerle müzik piyasasında büyük başarılar elde etti. 1980’li yıllarda TRT ile sorun yaşayan sanatçı, 1990’larda “Türküler Yanmaz” albümüyle yeniden çıkış yaptı ve toplumsal sorunlara dikkat çekti.
20’den fazla albüm ve 15’ten fazla 45’lik çalışmasıyla geniş kitlelere ulaşan Akbayram, 50 yılı aşkın kariyerinde 250’den fazla ödül kazandı. 1979 yılında Ayten Akbayram ile evlilik müessesesine adım atan sanatçının Türkü Akbayram ve Ozan Akbayram adında iki çocuğu bulunmaktadır.