1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Edilmesi Gereken 6 Kural

Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Edilmesi Gereken 6 Kural

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ek Gıda Geçişi ile İlgili Önemli Bilgiler

Bazı Tehlikelere Yol Açabiliyor

Soğuk kış günlerinde, kapalı ve kalabalık ortamlarda hızla yayılan virüsler, bebekli aileler için endişe kaynağı haline gelmektedir. Çocuk polikliniklerine getirilen bebeklerde burun akıntısı, hapşırık ve öksürük gibi belirtilerin yanı sıra, ciltte döküntüler de gözlemlenmektedir. Bu durumun arkasında bazen besin alerjileri yatabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Büşra Nükhet Pehlivanoğlu, “Ek gıdaya geçişte annelerin biz çocuk hekimlerine danışmanın yanı sıra, sosyal medya ve internetten edindikleri bilgilerle bilgi kirliliği yaşaması sağlık açısından risklere yol açabiliyor. Özellikle, bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla besinleri karıştırarak vermek, bebeğin alerjilerinin tespitini güçleştiriyor. Çocuk polikliniklerine başvuran pek çok bebekte, sorunun temelinde besin alerjisi bulunmakta” şeklinde konuştu. Dr. Pehlivanoğlu, çiçeği burnunda annelere ek gıdaya başlarken dikkat etmeleri gereken püf noktalarını paylaştı.

6. aya girilmesiyle ek gıdaya başlayabilir

6. Aya Girilmesiyle Ek Gıdaya Başlanabilir

Bebeklerin 6. ayına girmesiyle birlikte anneler, ek gıdaya geçişle ilgili hekimlere danışıyor. Bu süreç, hem heyecan verici hem de stresli olabiliyor. Anneler, ‘Acaba bebeğime zarar verebilir miyim?’ ya da ‘Alerjisi olacak mı?’ gibi endişeler taşıyor. Dr. Pehlivanoğlu, “İlk 6 ay boyunca sadece anne sütü bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Gelişiminde sorun olmayan ve yalnızca anne sütü ile beslene çocuklarda, 6. aya girdiğinde ek gıdalara geçiş yapılabilir.” diyor. Ancak, bazı durumlarda ek gıdaya daha erken dönemlerde başlamanın gerekliliği de olabiliyor.

Bu hareketleri yapabiliyorsa

Bu Hareketleri Yapabiliyorsa!

Bebeğin ek gıdaya hazır olup olmadığını anlamanın birkaç göstergesi bulunmaktadır. Dr. Pehlivanoğlu, “Bebeğiniz başını tutabiliyor, desteksiz veya hafif destekle oturabiliyor ve yiyecekleri ağzına götürebiliyorsa, ek gıdaya başlanabilir. Genellikle doğum ağırlığının iki katına ulaştıysa ve gelişiminde sorun yoksa, ek gidalara geçilebilir. Ek gıdalar ile birlikte, anne sütüne de en az iki yıl devam edilmesi önerilmektedir.” açıklamasını yapmaktadır.

Ek gıdaya başlarken bu önerilere dikkat

Ek Gıdaya Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dr. Büşra Nükhet Pehlivanoğlu, ek gıdaya geçişte dikkate alınması gereken önemli noktaları şu şekilde sıralıyor:

1- Her besini tek tek deneyin!

Her yeni besini tek gıda olacak şekilde, en az iki gün deneyin. Böylece bebeğinizin o besine karşı alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Herhangi yüksek alerjen gıdalar dışındaki tüm besinler için sadece bir gün içinde tek besin sunulmalıdır.

2- Tatları karıştırmayın!

Bebeğinizin ileride iştahsızlık gibi sorunlar yaşamaması için farklı tatları karıştırmaktan kaçının ve her besinin tadını tek tek sunun.

3- Biberon ve blender kullanmayın!

Ek gıdayı kaşık veya bardakla verin; biberon kullanmayın. Besinleri mümkünse buharda pişirin ve organik kaynaklardan temin edin.

4- Sevmedi diye vazgeçmeyin!

Bebeğiniz bir besini reddettiğinde, onu hemen listeden çıkarmayın. Farklı günlerde tekrar sunabilirsiniz; bazen bir besin 10-15. denemede sevilmektedir.

5- İlk 1 yaşta bu besinlere kesinlikle başlamayın!

Bal, inek sütü, çiğ yumurta gibi belirli gıdaları, bir yaşına kadar vermemek önemlidir.

6- Bu besinlere dikkat!

Meyve suyu yerine meyvenin kendisini hazırlamak önerilmektedir. Tahıllar arasında pirinç yerine bulgur veya mercimek gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz. Üstelik maden suyu, gelişmekte olan böbreklere zarar verebileceğinden, bebeğe verilmemelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gece 24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!