İstanbul Üniversitesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun diplomasının iptal edilmesine dair gerekçeli kararını açıkladı. Üniversite, İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi’ne kontenjan dışı kayıt yaptırdığını ve yatay geçiş işlemlerini gerçekleştirdiği Girne Amerikan Üniversitesi yerine Doğu Akdeniz Üniversitesi adıyla kaydını yaptırdığını belirtti.
İMAMOĞLU’NUN DİPLOMASININ İPTAL SEBEBİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun lisans diplomasının sahte olduğuna dair ortaya çıkan iddialar üzerine önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu toplam 28 kişinin diplomasını iptal etti.
NOT ORTALAMALARI “2,40” ÜSTÜ DEĞİL
Alınan bilgilere göre, üniversite tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, İBB Başkanı İmamoğlu ile birlikte iptal edilen 27 kişinin bazı gerekçeleri de tespit edildi. Bu kişilerden bazıları, yatay geçiş yaparken gerekli not ortalamasının “2,40” üstü olmaması, transkriptlerinde “FF” notunun bulunması ve kayıtlı oldukları üniversitelerin İstanbul Üniversitesi’nin kayıtlarında yer almaması gibi sebeplerle diplomasının iptaline maruz kaldı.
PROFESÖR SAYBAŞILI DA YATAY GEÇİŞ ŞARTLARINI KARŞILAMIYOR
Diploması iptal edilenler arasında Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naciye Aylin Ataay Saybaşılı da yer alıyor. Saybaşılı’nın yatay geçiş yaptığı dönemde babasının İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde öğretim görevlisi olduğu ve genel yatay geçiş şartlarını karşılamadığı tespit edildi. Aynı zamanda Mustafa Arıtürk’ün yatay geçiş başvurusu da geçerli olmayan bir dönemde kabul edildiği ve bu kişinin İngiltere’deki bir üniversitede bir yarıyıl okuduğu belirtildi.
Doğu Akdeniz Üniversitesinden Melihşah Özcan’ın not ortalaması “1,78”, İsviçre Amerikan Kolejinden gelen Sevgi Toprak’ın ise “1,89” olarak belirlendi. Ayrıca, Toprak’ın transkriptinde 1 “FF” notu bulunduğu tespit edilmişken, diploması iptal edilen Orhan Kuray’ın durumunda da, Girne Amerikan Üniversitesi’nde okuduğu halde kaydını İstanbul Üniversitesi kütüğüne Doğu Akdeniz Üniversitesi adıyla yaptırdığı öğrenildi. Kuray’ın not ortalaması “2,00” olup, transkriptinde 1 “FF” notunun bulunması nedeniyle iptali gerçekleştirildi.
NOT ORTALAMASI 0,90
Ahmet Selim Güner’in durumu da dikkat çekicidir. Güner’in not ortalamasının “0,90” olması, transkriptinde 4 “FF” notunun bulunması ve Girne Amerikan Üniversitesi’nde okuduğu halde kaydını İstanbul Üniversitesi’ne Doğu Akdeniz Üniversitesi adıyla yapması, diplomanın iptaliyle sonuçlanmasına neden olmuştur. Ayrıca, Banu Yalı’nın diplomasının not ortalaması “1,75”, Sinan Esat Erdil’in diplomasının ise “1,86” olması ve bir dönem okuması nedeniyle yatay geçiş şartlarını karşılamadığı bilgileri yer almakta.
Cenk Karayel’in diploması da “1,87” not ortalaması ve 1 “FF” notu nedeniyle iptal edilmiştir. Diğer bir vakada, diploması iptal edilen Ergün Bargü’nün not ortalaması “1,77” olup, 2 “FF” notu barındırmaktadır.
Ayrıca, İstanbul Üniversitesi’nin 1987 ile 1993 yılları arasında İşletme Fakültesi’ndeki tüm yatay geçiş işlemlerinin kapsamlı bir incelemeye tabi tutulacağı ifade edildi.
NE OLMUŞTU?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğuna dair çeşitli ihbarlar ve Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan raporda yer alan tespitler üzerine “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.
Soruşturma çerçevesinde İmamoğlu’nun ifadesi 5 Mart’ta alınmıştı. Başsavcılık, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne yazdığı ilk yazıda, Yükseköğretim Kurulu’nun araştırma raporunda, ilgili dönem itibarıyla KKTC’de tanınan tek yükseköğretim kurumunun Doğu Akdeniz Üniversitesi olduğuna dikkat çekmişti.
Raporda yer alan yazışmalar doğrultusunda, yabancı ülkedeki yükseköğretim kurumlarının tanınırlığı şartının arandığı ifade edilirken, tanınırlığı olmayan University College of Northern Cyprus’ın yaptığı yatay geçiş işlemlerinin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından YÖK kararlarına uygun gerçekleştirilmediği açıklanmıştı.
Başsavcılık’ın yazısında, YÖK Başkanlığı’nın araştırma raporu çerçevesinde, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde önemli sorunların tespit edildiğini ve bu bağlamda diplomaların kullanılmasına ilişkin gerekli işlemlerin bir an evvel yapılması gerektiği belirtilmişti.
İBB Başkanı İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi’ndeki öğrenimine dair tüm belgelerin onaylı suretlerinin gönderilmesini isteyen Başsavcılık, 12 Eylül 1990’da yatay geçişe ilişkin işlemlerin kimler tarafından gerçekleştirildiğinin belirlenmesini talep etti.
Yatay geçişe dair raporda yer alan tarihlerde benzer işlemlerin yapılıp yapılmadığı hususunda bilgilendirme talep edilmiştir.