8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde “İlham Veren Güçlü Kadınlar” temalı bir etkinlik gerçekleştirildi. Bu panelde, kadın istihdamına yönelik güncel araştırmalar masaya yatırıldı.
Etkinlik, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’ndeki Alev Ofluoğlu Konferans Salonu’nda yapıldı. Moderatörlüğünü Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Pelin Yantur’un üstlendiği panelde, konuşmacılar arasında Doç. Dr. Asuman Bolkan ve Yüksek İç Mimar Selin Yantur yer aldı.
“Kadın egemen bir dünyanın kurulmasını umut ediyorum”
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, açılış konuşmasında hak mücadelesinin uzun tarihine vurgu yaptı. Hacısalihoğlu, “Bu, yüzyıllardır süregelen bir hak mücadelesidir. Emek, alın teri ve çalışma şartları, kadının çalışma hayatındaki mücadelesiyle birleşmiştir. Dolayısıyla bu gün, emekçi kadınlar günüdür. Dünyaya baktığımızda, hala erkek egemen bir toplum yapısıyla karşı karşıyayız. Bunu kabul etmeyen varsa tartışabiliriz, ancak bu durum bize birçok sorunun kapısını aralamıştır. Gelin, bugün bu sistemin yarattığı olumsuzlukları sorgulayalım. Eğer yeryüzünde gerçekten bir barış, adalet ve hakkaniyet sağlanamazsa, bu egemen sistemin yaptığı zalimlikleri hep beraber yazmalıyız. Kadınların önderlik edeceği, kadın egemen bir dünyanın kurulması temennisiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
“Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımı yüzde 36”
Dr. Pelin Yantur, etkinliğin önemine değinerek, “İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama Araştırma Merkezi olarak her 8 Mart’ta, farkındalığı artırmak amacıyla yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşıyoruz. Akademik ve idari personelimizle, değerli konuklarımızla öğrencilerimizi bir araya getiriyoruz. Kadının istihdamı ve toplumsal katılımındaki engelleri aşmaya yönelik çeşitli projelerimiz ile farkındalığı çözümlemeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğuna dikkat çeken Yantur, “Ortadoğu ülkeleri göz önüne alındığında, Türkiye’de 2000’li yıllarda kadının iş hayatına katılımını artırmaya yönelik önemli yasal düzenlemeler yapıldı. Ancak son dönemdeki gelişmelere rağmen kadınların iş gücüne katılımı hala sınırlı kalmış durumda. OECD ülkeleriyle kıyaslandığında, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımı yüzde 36 seviyesinde, dünya geneli ise bu oran yüzde 40 civarındadır. Son 10 yıldaki artış yalnızca 1 puan düzeyindedir” ifadelerini kullandı.
“Kadın ve erkeğe eşit ücret verilmiyor”
Kadınların iş gücüne katılımındaki düşüklüğün sebeplerine de değinen Dr. Yantur, “Kadınlar, maddi tatminsizlik, katı çalışma saatleri ve ev-iş sorumluluklarını dengeleyememe gibi sorunlar ile karşı karşıya kalıyor. Yükselme fırsatına sahip işlerde değil, daha düşük mevkilerde işe başlatılıyorlar. Ayrıca kadın-erkek arasındaki ücret farklılıkları ciddi bir ayrımcılığı da beraberinde getiriyor. Esnek çalışma saatleri gibi çözümlere odaklanarak atılan adımlar, son zamanlarda önemli bir gündem maddesi haline gelmeye başladı. Politika yapıcılara rehberlik eden çalışmalarımızı sunuyoruz ve bu alandaki çabaların devam etmesini umuyoruz” dedi. – İSTANBUL