1. Haberler
  2. KÜLTÜR - SANAT
  3. İstiklal Marşı, Yarını Kurmanın Anahtarıdır

İstiklal Marşı, Yarını Kurmanın Anahtarıdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, “İstiklal Marşı bizlere yarını şekillendirmeyi öğreten bir eserdir. Bu nedenle, İstiklal Marşı’nın anlam katmanlarını çözümlediğimizde geleceğimizi inşa etmiş oluruz” şeklinde konuştu.

BTÜ Konuşmaları’nın 4. sezonunun 32. bölüm konuğu olarak Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Bilal Kemikli yer aldı. Mimar Sinan Yerleşkesi’ndeki Turkuaz Salon’da gerçekleşen etkinliğe BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Genel Sekreter Selim Uzun, akademik ve idari personel ile öğrenciler katılım sağladı. Prof. Dr. Kemikli, “Ramazan Medeniyetimiz ve İstiklal Marşımız: Ramazan İkliminde İstiklal Marşımızı Yeniden Okumak” başlıklı konuşmasında, İstiklal Marşı’nın içindeki kavramların derinliğini açıkladı. Konuşmasına mühendislik öğrencilerinin bilimin yanı sıra tarih bilgisine de sahip olması gerektiğini vurgulayarak başlayan Prof. Dr. Kemikli, “Bu toprakların tarihini bilmeden, insanlığa gerçek anlamda hizmet edilemez. Hangi aşamaya gelirsek gelelim, bizi biz yapan değerlere ait bilgi sahibi olmalıyız. Çünkü bilim, tarih ve edebiyatla tamamlanır” dedi.

İstiklal Marşı, küllerinden doğan bir devletin simgesi

İstiklal Marşı’nın yazım süreci ve resmi kabul tarihini paylaşan Prof. Dr. Kemikli, bu marşın bir umut eseri olduğunu dile getirdi. Anadolu’da yeniden bir devlet kurulması amacıyla İstiklal Marşı’nın yazılması gerektiğini ifade eden Kemikli, “Marşlar insanları bir hedefe yönlendirir, bir dava bilinci kazandırır. Eğer bu marş içinde umut barındırıyorsa, bu son derece önemli bir durumdur. 104 yıl önce kabul edilen ve bir cumartesi günü okunan İstiklal Marşı’nın yazılmasından iki yıl sonra, toplumsal irade hedeflediği gibi yüksek bir noktaya ulaşmış ve düşman topraklardan atılmıştır” sözlerine yer verdi.

İstiklal Marşı’ndaki altı temel kavram

İstiklal Marşı’nda altı ana temanın işlendiğini açıklayan Prof. Dr. Kemikli, “İlk olarak, bağımsızlık yani istiklal kavramı öne çıkıyor. Manda himayesinin mevcut olduğu bu dönemde, İslamiyet’in özgürlük olduğu bilincinde olan Mehmet Akif Ersoy ‘korkma’ şeklinde sesleniyor. İkinci önemli konu ise millet kavramıdır. ‘Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal’ dizeleriyle gerçek bağımsızlığın Hakk’a bağlı olmakla mümkün olduğunu vurguluyor. Üçüncü tema da dindir. ‘Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi, yurdumun üstünde benim inlemeli’ dizeleri ile dinin ve ezanın, bu milletin kurucu unsuru olduğunu ifade ediyor” şeklinde konuştu.

İstiklal Marşı’nın dördüncü teması, vatan kavramıdır. ‘Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı’ dizelerinde gerçek vatan sevgisinin önemini aktarıyor. Beşinci tema ise medeniyettir; ‘Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ dizeleri ile o dönemin sömürgeci zihniyetine eleştiri getiriyor. Son olarak işlenen kavram umut; ‘Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın, kim bilir, belki yarın belki yarından da yakın’ dizeleriyle bize gerek yarınlarımızı inşa etme konusunda bırakılan bir mirası hatırlatıyor. Unutulmamalıdır ki umut dolu insanlar, en zor koşullarda bile geleceği inşa edecek potansiyele sahiptir. İstiklal Marşı, bu bilinçle yarını şekillendirme konusunda bize rehberlik etmektedir” ifadelerini kullandı.

İstiklal Marşı Ramazan’ın manevi değerlerini taşıyor

Prof. Dr. Kemikli, İstiklal Marşı’nın Ramazan’ın ruhunu yansıttığının altını çizerek, Ramazan ayının atmosferi ve oruç ibadetinin insan üzerindeki etkisini ele aldı. Oruç tutmanın insanı dönüştüren en önemli ibadet olduğunu belirten Kemikli, “Çünkü oruç, gösterişten uzak bir ibadettir ve insanın özünü keşfetmesini sağlar. Oruç bizi onarıyor, irade gücü kazandırıyor. Kalabalıklar, kendi dertleriyle uğraşırken, dönüşüm yaşayanlar azınlıktadır ve bu kişiler zahmet çekerler. Dolayısıyla kendinizi kuru kalabalığın içinde kaybetmeyin” dedi.

Etkinlik, BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç’un, Prof. Dr. Bilal Kemikli’ye plaket takdimi ile sona erdi ve toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. – BURSA

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gece 24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!