1. Haberler
  2. KADIN
  3. Kadınlar İçin Daha Eşitlikçi Bir Dünya Başlıyor

Kadınlar İçin Daha Eşitlikçi Bir Dünya Başlıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş Bankası, “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” etkinliğini üçüncü kez düzenleyerek iş, girişimcilik ve spor dünyasında dikkat çeken kadın temsilcileri bir araya getirdi. Etkinlik boyunca, eşitliğin gerekliliği ve kadınların toplumsal değişim sürecindeki rolleri üzerinde duruldu.

Kadınların iş yaşamında daha fazla yer almasını sağlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalığı artırmak için çalışmalarını sürdüren Türkiye İş Bankası, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bu etkinliği gerçekleştirdi. İş dünyası, spor, tarım ve üretim gibi alanlarda örnek oluşturan kadınlar, başarı hikayelerini katılımcılarla paylaştı.

“Eşitlik bir tercih değil, kalkınmanın şartı”

Etkinliğin açılışında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem, kadınların önündeki engellerin kaldırılmasının ekonomik ve sosyal kalkınma açısından büyük bir ilerleme sağlayacağını belirtti. Erdem, “Kadınların eğitime erişimindeki sıkıntılar, bu eşitsizliklerin temel faktörlerinden biridir. Dünyada 119 milyon kız çocuğu eğitim alamıyor. Eğitimden mahrum kalan bireylerin istihdam piyasasında yer alması ve modern teknolojilere uyum sağlaması oldukça zor. Toplumsal cinsiyet eşitliği sadece sosyal bir mesele değil, aynı zamanda ekonomik kalkınmanın da önemli bir parçasıdır. Önümüzdeki on yılda eşitsizliklerin azalması, küresel ölçekte milli gelir artış hızını iki katına çıkaracaktır. Bu veriler ışığında, toplumsal cinsiyet eşitliği lüzumtur” dedi.

“Türkiye’de yönetimdeki kadın oranı yüzde 20, ancak İş Bankası’nda bu oran yüzde 42

Erdem, İş Bankası’nın 100 yılı aşkın tarihinde, ülkenin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına katkıda bulunmayı kendine görev edindiğini vurguladı. Banka çalışanlarının yüzde 55’inin kadın olduğuna dikkat çeken Erdem, “Türkiye’de yönetimde kadın oranı yüzde 20 iken, İş Bankası’ndaki oran yüzde 42’ye yaklaştı. Bu kuruma ilk girdiğim andaki heyecanı meslek hayatım boyunca hissetmiş olmaktan mutluluk duyuyorum. Cinsiyet, bu kariyer yolculuğumda hiçbir zaman bir engel oluşturmadı. 2023’te Kadının Güçlenmesi Bildirgesi’ni yayınladık ve kadın girişimcilere 5 yıl içinde 100 milyar TL finansman sağlama hedefimizi sürdürüyoruz” dedi.

“Yapısal sorunlara ve uzun vadeli stratejilere odaklanmalıyız”

UNDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Dr. Aslı Çoban, bankacılığın Türkiye’de kadın istihdamının en güçlü olduğu sektörlerden biri olduğunu belirtti. Çoban, bankacılığın geçmişte kadınların iş gücüne katılımını artırmada önemli bir rol oynadığını ifade ederek, kadınların kariyer ilerlemelerinin önündeki engellerin hâlâ mevcut olduğunu ifade etti. “Toplumsal cinsiyet eşitliği için yapısal sorunlara odaklanmalı ve uzun vadeli stratejiler geliştirmeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Sporda, iş dünyasında ve tarımsal üretimde kadınlar

Gazeteci Banu Yelkovan’ın moderatörlüğündeki “Sporla Değişen Dünyalar” panelinde, milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, milli voleybolcu İlkin Aydın ve ultra maraton sporcusu Aysu Türkoğlu, sporda cinsiyet eşitliği konusundaki görüşlerini paylaştı.

Gazeteci Güzem Yılmaz Ertem’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Kadınların Gücüyle Dönüşen Dünya” panelinde ise Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, BM FAO Küresel Gıda Kahramanı Şef Ebru Baybara Demir ve FutureBright Group Kurucusu Akan Abdula, ekonomik dönüşüm ve kadın liderliği üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci İrfan Donat’ın moderatörlüğündeki “Köklerden Geleceğe: Umut Yeşerten Kadınlar” panelinde ise Kars Kazevi Kurucusu Nuran Özyılmaz, Natural Kapıdağ Kurucusu Beyza Aydın ve Baltalı Gıda Hayvancılık Kurucusu Funda Özer Baltalı, sürdürülebilir kırsal kalkınmada kadınların rolü ve kadın girişimciliği desteklemek için atılması gereken adımları anlattı. – İSTANBUL

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gece 24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!