Aşırı kahve tüketiminin diş sağlığına zarar verebileceği uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Bunun en önemli sebebi ise kahvenin asidik yapısı olarak öne çıkıyor. Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, kahvenin sürekli tüketiminde dişlere olan etkileriyle ilgili bilgilerini paylaştı.
Kahve diş minesini zayıflatabilir
Kahve tüketiminin, asidik bir içecek olmasından dolayı diş minesi üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “İçeriğindeki asidik bileşenler, diş minesini zayıflatabilir ve zamanla erozyona sebep olabilir. Ayrıca, kahve bileşenleri diş minesine yapışarak sarımsı veya kahverengi lekelere neden olabilir” şeklinde konuştu. Diş minesi erozyonunun, dişlerin sert dış yüzeyinin aşınıp incelmesi anlamına geldiğini belirten Dr. Karaduran, “Bu etkilerin azalması için kahve sıcak tüketilmemeli ve ılık bir sıcaklıkta içilmelidir. Kahvenin asidik yapısı nedeniyle, kahve içilmesinin ardından dişlerin hemen fırçalanmaması gerekir, ancak 30 dakika sonra nazikçe diş fırçalama işlemi yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.
Leke oluşumunu engellemek için kahve tüketimi sınırlandırılmalı
Kahvenin oluşturabileceği renk değişikliklerini önlemek adına, kahve tüketiminin sınırlanması ve ağız temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “Kahve içtikten sonra su içmek, ağızda kalan pigmentlerin temizlenmesine yardımcı olarak diş lekelerin oluşumunu engelleyebilir. Ayrıca, beyazlatıcı diş macunları kullanmak mevcut lekelerin görünümünü azaltabilir. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen profesyonel diş temizliği ve diş beyazlatma uygulamaları, diş lekelerinin azaltılmasında etkili olabilir. Kahve tüketimini günde 1-2 fincanla sınırlamak, diş lekelerinin oluşumunu engellemede önemli bir adımdır” şeklinde ifade etti.
Kafein ağız kuruluğuna neden olarak sorunları artırabiliyor
Hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilen kahvenin dişler üzerinde sıcaklık değişikliklerine neden olacağına ve diş minesi zayıf olan kişilere hassasiyet sorunları yaşatabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “Kahve, dişte aşınmalara yol açabilir. Bu da dişin iç kısmındaki sinirlerin daha fazla uyarılmasına yol açarak yiyecek ve içeceklere karşı diş hassasiyetini artırabilir” dedi. Kafeinin ayrıca tükürük üretimini azaltarak ağız kuruluğuna neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Karaduran, “Tükürüğün ağızda bulunan bakterileri temizlemede ve dişleri koruma işlevi olması nedeniyle, ağız kuruluğu durumunda diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ağız kokusu gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Kahve tüketiminden sonra bol su içerek ağızda kalan kahve kalıntılarını temizlemek, ağız kuruluğunu azaltabilir. Bunun yanı sıra ağız spreyleri veya nemlendiricileri kullanmak da ağız kuruluğunu giderme noktasında faydalı olabilir. Tükürük üretimini artırmak için şekersiz sakız çiğnemek de etkili bir yöntemdir” şeklinde sözlerini tamamladı.