1. Haberler
  2. TEKNOLOJİ
  3. Kalp Ritmini Yüksek Başarıyla Tespit Eden Cihaz

Kalp Ritmini Yüksek Başarıyla Tespit Eden Cihaz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Programı öğrencisi Çağla Sarvan Cibil, kalp ritim bozukluklarından biri olan Atriyal Fibrilasyonun hızlı ve yüksek doğrulukla tespiti için inovatif bir cihaz geliştirdi. Yapay sinir ağlarıyla desteklenen bu teknoloji, hastalık tespitini kısa sürede ve yüksek verimlilikle gerçekleştirebilme özelliğine sahip. Geliştirme sürecinde, Ege Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan elde edilen Atriyal Fibrilasyon hastalarının verileriyle yapılan testlerde, cihazın ön tanı doğruluğu yüzde 95’in üzerinde ölçüldü.

“GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİLERLE ENTEGRE OLUNABİLİR”

Proje danışmanı Yapay Zeka Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nalan Özkurt, “Önerilen yöntem ve çalışmalar, mühendislik yaklaşımlarını doktor bakış açısıyla bir araya getirerek, yapılan analizlerin sonuçlarını anlamlı hale getirdi. Bu yöntem, giyilebilir teknolojilere entegre edilerek, özellikle evde bakım gerektiren yaşlı hastaların yaşam kalitesini artırma potansiyeline sahip” açıklamasında bulundu.

AW408406_02

İKİ PROJE BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Doktora öğrencisi Çağla Sarvan Cibil, danışmanı Doç. Dr. Nalan Özkurt ve Ege Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Şimşek ile birlikte iki başarılı projeye imza attı.

TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında desteklenen “Uzaktan Hasta Takip Cihazları için Dalgacık Dönüşümü ve Derin Öğrenme Tabanlı Kalp Aritmi Tespit Yöntemi ve FPGA Gerçekleşmesi” ile Bilimsel Araştırma Projeleri desteğiyle yürütülen “Evrişimsel Otomatik Kodlayıcı Tabanlı Kalp Aritmi Tespit Sistemi ve FPGA Gerçekleşmesi” projeleri başarıyla tamamlandı.

AW408406_03

BİYOMEDİKAL SİNYALLER İÇİN HIZLI ANALİZ YAKLAŞIMI

Bu projeler sonucunda “Biyomedikal Sinyaller için Temel Dalgacık Üretim Yöntemi ve Biyomedikal Sinyaller için Bir Cihaz” başlıklı patent başvurusu gerçekleştirildi. Patentte sunulan yenilikçi sinyal işleme yöntemi, biyomedikal sinyallerin daha hızlı ve verimli analiz edilmesine olanak tanırken, yapay zeka teknikleri ile desteklenerek hastalık tespitinde yüksek başarı sağlamayı amaçlıyor.

1380545

KALP HASTALIĞINI HIZLI BİR ŞEKİLDE TESPİT ETME İMKANI

“GELECEĞE YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER SUNUYORUZ”

Proje hakkında bilgi veren Çağla Sarvan Cibil, “Bu yöntem sadece biyomedikal alanda değil, farklı sensörlerden ve ölçüm cihazlarından elde edilen sinyallerde de uygulanabilir. Bunun yanı sıra, endüstriyel ve bilimsel birçok alanda kullanılma potansiyeline sahiptir. Çalışmalarımız, sinyal işleme ve biyomedikal alanında geleceğe yön verecek yenilikçi çözümler sunuyor” ifadelerini kullandı.

4676348

(İHA)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gece 24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!