Kırlangıç otu sıvısının gözlere damlatılmasının, ‘gözlüklü kişilerin gözlüklerden kurtulduğu ve sinüzit tedavisinde etkili olduğu’ iddiaları dikkat çekiyor. Bu konudaki tartışmaların yanı sıra, sosyal medya platformlarında ‘şifa dağıtıyoruz’ temasıyla kırlangıç otu sıvısı reklamları yapılmakta. Peki, bu iddiaların yeri ne kadar sağlam? Uzmanlar konuyu ele aldı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ali Osman Gündoğan, kırlangıç otu sıvısının gözlere damlatılmasının körlükle sonuçlanma riski taşıdığını ifade etti.
‘YAPTIRANLARDA HERHANGİ BİR GELİŞME GÖRMEDİK’
Dr. Gündoğan, “Son günlerde sosyal medya platformlarında kırlangıç otu olarak anılan, halk arasında ‘gözlük kırdıran’ bitki için yoğun reklam yapılıyor. Bunun mucizevi bir tedavi aracı olduğu iddia ediliyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları, bu otun katarakt, sarı leke, hipermetrop ve astigmat gibi görme kusurlarına iyi geldiğini öne sürmekte.” dedi.
Gündoğan, “Takip ettiğimiz hastalardan bazıları gönüllü olarak kırlangıç otunu gözlerine damlatmışlar. Daha sonra bize muayene için geldiklerinde, göz numaralarında, katarakt oluşumunda ya da göz tansiyonlarında herhangi bir iyileşme ya da gelişme gözlemlemedik.” şeklinde ekledi.
‘BİLİMSEL KANIT YOK, VERİ BULAMADIK’
Dr. Gündoğan, “Bu damlaların steril olmayan ortamlarda göze uygulandığını ve içerdikleri toksik maddelerin, göz gibi hassas bir organda tahrişe, enfeksiyon ve alerjik tepkimelere yol açabileceğini belirtmek istiyorum. Vatandaşların bu tür uygulamalara karşı dikkatli olması, sosyal medya etkisiyle bu tür yöntemlere başvurmamaları önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Bu tür uygulamalar, geri dönüşü olmayan körlüğe hatta kornea nakli gerektirecek durumlara yol açabilir. Kırlangıç otunun gözde herhangi bir fayda sağladığını gösteren bilimsel bir çalışmaya ulaşmak mümkün değildir.” şeklinde konuştu.
Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pembe Oltulu ise, “Bu konuda hiçbir olumlu ya da olumsuz sonuç elde edemedik. İddia edilen bu damlanın kuru göz tedavisinde etkinliğinin olması durumunda, goblet hücrelerinin artması beklenir. Ancak araştırmamızda böyle bir veri bulamadık.” dedi.