1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Kısa Boyu Uzatan Sporcunun Başarı Hikayesi!

Kısa Boyu Uzatan Sporcunun Başarı Hikayesi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – 17 Mayıs 1950’de Ukrayna’da doğan Rustam Akhmetov, yüksek atlama branşında elde ettiği ulusal ve uluslararası başarılarla tanınmış bir sporcu olarak dikkat çekiyordu. 1971 yılında Sovyetler Birliği yüksek atlama şampiyonluğunu kazanarak başarısını pekiştiren Akhmetov, aynı yıl Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya aldı ve 1972 Olimpiyatları’nda sekizinci olarak kariyerinde önemli bir yer edindi. Ancak, kariyerinin başlarında en büyük zorlukları boyunun kısa olmasıydı. Henüz 15 yaşindayken 1.64 cm boyunda olan bu atlet, bu durumu aşma kararı aldı. Kendine özgü bir yöntem geliştirerek, üç yıl içinde 23 cm uzamayı başardı ve boyunu 1.87 cm’ye çıkardı.

BOYUNU UZATMA KONUSUNDA KARARLIYDI

Kısa boyunu sorun olarak gören genç sporcu, boyunu uzatma kararlılığıyla hareket etti. Bu hedefe ulaşmak için kapsamlı bir plan oluşturan Akhmetov, boyunu uzatacak çeşitli bileşenlere odaklandı. Bu süreçte, fiziksel aktivitelerini artırarak vücudunu esnetmek, omurgasını uzatmak ve bacak kemiklerini geliştirmek için çeşitli egzersizler yaptı. Her gün düzenli asılma hareketleri ve zıplama antrenmanlarıyla birlikte, yüzme ve esneme rutinlerini de ihmal etmedi. Büyüme hormonunun uyku sırasında maksimum düzeye ulaştığı bilindiğinden, özel bantlar kullanarak uyurken bacaklarındaki akışı sürdürmeye özen gösterdi. Prof. Dr. Kürklü, Akhmetov’un fiziksel aktivite sırasında uyguladığı yöntemleri şu şekilde değerlendirdi:

“Fiziksel aktivite sırasında barfiks yaparak omurlar arasındaki disklerin sıkışmasını azaltması sayesinde boyunun uzamasına katkı sağlamıştır. Zıplama ve ayaklara yük bindiren egzersizlerin etkisiyle (Wolff kanunu), kemiklerin ve kıkırdak dokusunun büyümesi teşvik edilmiştir. Düzenli yüzme antrenmanları, su içinde vücut ağırlığının azalmasını sağlarken, eklemler ve omurga üzerindeki baskıyı azaltarak boyunun uzamasını desteklemiştir. Sabah ve akşam esneme hareketleri, yoga ve pilates benzeri aktiviteler sayesinde kasların esnekliği artırılarak boy uzaması teşvik edilmiş olabilir.”

HER GÜN AYNI SAATTE UYUDU

Akhmetov, boyunun istediği seviyeye ulaşması için fiziksel aktivitenin yanı sıra zihinsel odaklanmanın önemine de inanıyordu. Güçlü bir inanç ve motivasyonun büyüme hormonunun (somatotropin) salgılanmasını artırabileceği düşüncesiyle, meditasyon ve kendine telkin yöntemlerini kullanarak bilinçaltını bu yönde şartladı. Uyku düzenine de titizlikle yaklaşarak, her gün aynı saatte uyumaya dikkat etti ve büyüme hormonunun salgılandığı saat olan 23.00’den önce yatmaya özen gösterdi.

Fiziksel aktiviteler ve psikolojik çalışmaların yanı sıra Akhmetov, sağlıklı bir beslenme düzenini de ihmal etmedi. Yüksek oranda protein, kalsiyum, D vitamini, çinko ve magnezyum içeren gıdaları tercih eden Akhmetov, yeterince su içmeyi de göz ardı etmedi. Prof. Dr. Mustafa Kürklü, beslenmenin boy uzamasındaki etkilerini şu şekilde açıkladı:

’16 YAŞINA KADAR DOKTOR TAKİBİ ŞART’

Prof. Dr. Kürklü, “Düzenli uyku, güçlü bir psikoloji, beslenme ve spor, sağlıklı yaşamın temel bileşenlerindendir. Büyüme ve gelişim döneminde bu faktörlerin olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır. Ancak bu faktörlerin her hastada, Akhmetov’un üç yılda 23 cm uzamasını sağlaması her zaman mümkündür diyemeyiz” dedi. Bir çocuğun 16 yaşına kadar çocuk doktorları tarafından yapılan düzenli takiplerinin, gelişim açısından yaşıtlarının altında ise büyüme ile ilgili hormonal bir sorun olup olmadığını belirlemek amacıyla çocuk endokrin doktoruna yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kürklü, “Eğer eksik bir hormon varsa, endokrin doktoru tarafından uygun görülen dozda ilaçlarla büyüme sağlanabilir.” açıklamasında bulundu.

Rustam Akhmetov

GENETİK FAKTÖRLER ÖNEMLİ: AMELİYAT NE ZAMAN DEVREYE GİRER?

Bunların yanı sıra genetik faktörlerin de çocuğun boyunun uzamasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kürklü, “Anne ve babanın boyları dikkate alınarak çocuğun boyu hesaplanmalı. Eğer ergenlik dönemi sona ermiş ve büyüme çekirdekleri kapandığı X-ray ile tespit edilirse, bundan sonrası için boy uzatma, yalnızca belirli yöntemler kullanılarak mümkün olabilir.” diye konuştu.

Özellikle büyüme tamamlandıktan sonra boy kısalığından şikayet eden kişilerde, psikiyatri doktorundan alınacak bir rapora dayanarak boy uzatma tedavisi uygulanabileceğini belirten Prof. Dr. Kürklü, “Eğer psikiyatrist, boy kısalığının hastanın sosyal ilişkilerini, okul başarısını ya da iş hayatını olumsuz etkilediğini rapor ederse, hastanın boyu, kemik boyunun yüzde 25-30 kadar (12-15 cm) uzatılabilir.” şeklinde ifadelerde bulundu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gece 24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!