Çanakkale Deniz Savaşı’nda 215 kilogramlık bir top mermisini tek başına sırtlayarak savaşın seyrini değiştiren Koca Seyit’in (Seyit Onbaşı) hayat hikayesini, torunu Muhammed Çabuk paylaştı. Çanakkale Deniz Savaşları’nda gösterdiği kahramanlığıyla tanınan Koca Seyit, savaştan sonra mütevazı bir yaşam sürmüş ve kendisine ziyarette bulunan Mustafa Kemal Atatürk’e, “Paşam, biz savaşı maaş için yapmadık” demiştir.
Koca Seyit’in ikinci kuşak torunu Muhammed Çabuk, dedesinin anılarını aktardı. Savaş sırasında gösterdiği cesaretle tanınan Koca Seyit, köyünde 9 yıl boyunca kayıp bir asker olarak bilinirken, Çanakkale’den Balıkesir’in Havran ilçesine 13 günlük bir yürüyüşle geri döndü. Gece köyüne ulaştığında “Ben bu köyden gideli 9 yıl oldu. Belki hanımım başka biriyle evlenmiştir” diyerek evini uzaktan izledi. Sabaha karşı evine yaklaşan Koca Seyit, 8 yaşındaki kızı tarafından tanınamadı. Küçük kız, uzun sakallı ve tanınmaz haldeki babasını önce bir yabancı zannedip annesine haber verdi; annesinin tepkisiyle babasını tanıdı. Koca Seyit, çocuğunu gösterip “Bu çocuk kim?” diye sorduğunda, “Bizim çocuğumuz” yanıtını aldı. Torunu Çabuk, “Nenem anlatırdı, bir süre babama ‘baba’ diye bile yaklaşamadım” ifadelerini kullandı.
Savaş sonrasında Koca Seyit, kahramanlıklarını kimseyle paylaşmadı. On yıl boyunca odunculuk ve keçi çobanlığı yaparak ailesini geçindirdi. On yılın ardından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Havran’da bir yol açılışında “Bu semtte bir Seyit Onbaşı vardı, onu görmek istiyorum” diyerek yetkililere talimat verdi. Ancak köyde Koca Seyit’in kim olduğu bilinmiyordu.
Kahraman asker, jandarmalar tarafından kömür yaparken bulundu ve Atatürk’ün huzuruna getirildiğinde durumu kötüydü. Hazırlık yapılması için nahiye müdürü, Koca Seyit’i bir berbere götürüp tıraş ettirdi ve kendi ceketini giydirdi. Ancak Koca Seyit uzun boylu olduğu için ceketinin kolları kısa kalmıştı.
Atatürk, kahraman askere maaş bağlamayı teklif etti fakat Koca Seyit bu teklifi kabul etmeyerek, “Paşam, biz savaşı maaş için yapmadık” yanıtını verdi.
Koca Seyit, savaş sonrası ormanlardan topladığı odunlarla kömür yaparak geçimini sağlamaya çalıştı. Ancak bu iş yasak olduğu için sık sık zorluklarla karşılaştı. Atatürk, nahiye müdürüne Koca Seyit’in daha rahat çalışabilmesi için destek taleplerinde bulundu fakat bu yardım uzun sürmedi. Koca Seyit, zorlu yaşam şartlarıyla baş başa kaldı.
Kış aylarında hamallık yaparak geçim mücadelesi veren kahraman asker, zatürre hastalığına yakalandı ve 50 yaşında hayata veda etti. Çanakkale Savaşı’nın kahramanlarından biri olarak tanınan Koca Seyit’in ismi, doğduğu köye verilerek “Koca Seyit Köyü” olarak yaşatılmaya devam ediyor. – BALIKESİR