1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Oruç Tutmanın Sağlığa Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oruç Tutmanın Sağlığa Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oruç Sürecinin Sindirim Sistemine Etkileri

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, bir ay boyunca ortalama 13 saat boyunca gıda ve sıvı tüketiminin durmasının sindirim sistemi üzerinde çeşitli etkiler yaratabileceğini belirtti. Oruç tutmanın 8 faydasını sıralayan Polat, bu süreçte sindirim organlarının dinlenme ve temizlenme fırsatı bulduğunu ifade etti. Mide, bağırsak, karaciğer ve pankreas gibi organların bu süre zarfında rahatlayacağını sözlerine ekleyen uzman, bu avantajların yanı sıra yeterli sıvı alımının sağlanamamasının dehidratasyon riskini beraberinde getirebileceğine dikkat çekti.

Ayrıca, reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan bireylerin oruç sürecinde açlık hissinin sorunlarını artırabileceğini belirten Polat, kronik hastalıkları olan kişilerin düzenli olarak almaları gereken ilaçları alama durumunun da sağlık sorunlarını tetikleyebileceğini vurguladı.

Reflü hastaları oruç kararını doktora danışmalı

Özel Durumlar ve Oruç Kararları

Oruç tutmanın sağlığı riske atmaması adına, özellikle belirli hasta gruplarının dikkatli davranması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Zülfikar Polat, hamile kadınların yetersiz beslenmesinin bebek gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti. Bu nedenle, oruç tutacak hamilelerin iftar ve sahur menülerinin dengeli ve besleyici hale getirilmesi önemlidir. Ağır böbrek rahatsızlıkları olanların oruç tutmalarının önerilmediğini aktaran Polat, hafif vakaların ise iftar ve sahurda yeterli miktarda su tüketmelerinin gerektiğini ekledi.

Gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini vurgulayan uzman, uzun süreli açlığın mide asidini artırarak ciddi problemlere yol açabileceği konusunda uyardı. Açlık sonrası, iftarda ağır yiyeceklerin birden tüketilmesinin sindirim sorunlarını artırabileceğini belirtti.

Yemek yedikten sonra uzanmak reflüyü artırıyor

Yemek Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamur işlerinden kaçınılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Polat, sahurda aşırı ağır gıdalar tüketilmesinin sakıncalı olduğunu belirtti. Yemek sonrası hemen uzanmanın reflüyü artırabileceğini ifade eden Polat, bu durumu engellemek için, yemek sonrası dik durmanın daha sağlıklı olacağını söyledi. Kronik kabızlık yaşayanların da su alımına ve lif içeren besinler tüketmeye dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Ramazan ayını rahat geçirmek isteyenler için, iftarda zeytinyağlı sebze yemekleri, sahurda ise yoğurt içinde kepek, yulaf, keten tohumu gibi besinlerin tercih edilmesini önerdi.

Vücutta hayati değişikler meydana getiriyor İşte oruç tutmanın 8 faydası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gece 24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!