Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya, anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekileceklerini açıkladı. Dörtlü, bu kararları doğrultusunda Rusya tehdidine vurgu yaptı. Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya Savunma Bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, silahlı kuvvetlerin “NATO ittifakının kırılgan doğu kanadını güçlendirmek amacıyla yeni silah sistemleri ve çözümlerini hayata geçirebilmesi için esnekliğe ve tercihe ihtiyaç duyduğu” ifade edildi. Söz konusu çekilme kararının yürürlüğe girmesi için bu dört ülkenin parlamentolarından onay alınması gerekiyor.
4 Aralık 1997’de Kanada’nın Ottawa kentinde imzaya açılan “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme” olarak da bilinen Ottawa Sözleşmesi, 1 Mart 1999’da yürürlüğe girdi. Türkiye, bu sözleşmeye 2003 yılında taraf oldu ve Türkiye için sözleşme, 1 Mart 2004 tarihinde geçerli hale geldi. Tüm Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de dahil olmak üzere toplamda 160 ülke Ottawa Sözleşmesi’ne taraf durumundadır.
Rusya, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri ise Ottawa Sözleşmesi’ni imzalamayan ülkeler arasında yer alıyor. Ayrıca, Hindistan ve Pakistan, İran ve Suudi Arabistan, Kuzey Kore ve Güney Kore ile Ermenistan ve Azerbaycan da sözleşmeye taraf olmayı şu ana kadar reddetti.
Finlandiya da sözleşmeden çekilmeyi düşünen NATO ve AB ülkeleri arasında yer almakta. Finlandiya Parlamentosu Savunma Komitesi Başkanı Jukka Kopra, Polonya ve Baltık ülkelerinin Ottawa Sözleşmesi’nden çekilmesini “iyi ve akıllıca bir çözüm” olarak yorumladı. Kopra, X platformunda yaptığı açıklamada, “Ulusal savunma güçlerinin gerektiğinde geniş bir kaynak yelpazesine sahip olmasının önemine” dikkat çekti.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşta yeni tür kara mayınları kullandığına dair çeşitli yardım kuruluşları tarafından suçlamalar gündeme getirildi. Bu mayınlar, sismik sensörleri sayesinde üzerine basılmasa bile yakındaki insanların varlığını algılayarak tetiklenebiliyor.