1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Ramazan’da Mide Sağlığı İçin 6 Altın Kural!

Ramazan’da Mide Sağlığı İçin 6 Altın Kural!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan Ayında Mide Sağlığına Dikkat

Beslenme Önerileri

Sahurda mideyi zorlamayacak ve uzun süre tok tutabilecek gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hasan Gürel, “Tam buğday ekmeği, yulaf ve bulgur gibi kompleks karbonhidratlar sindirimi artırırken, haşlanmış yumurta, az yağlı peynir ve yoğurt gibi protein kaynakları mideyi koruyarak uzun süre tok kalmayı sağlar. Ayrıca, mercimek çorbası veya sebzeli yemekler gibi lif açısından zengin besinlerin tüketimi de önerilmektedir. Yeterli su tüketimine dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır. Baharatlı, yağlı yiyecekler ve işlenmiş gıdaların yanında kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır” diye belirtti.

Oruç tutarken mide sağlığını korumanın yolları

İftarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İftarda mideyi yormamak için uygunsuz gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Gürel, “İftar, hurmayla açılmalı, ardından ılık su ve az yağlı çorba tüketilmelidir. Ana yemeklerde buharda pişirilmiş sebzeler, ızgara tavuk veya balık gibi hafif proteinler ve az yağlı pilav veya makarna tercih edilmelidir. Porsiyon kontrolü oldukça önemlidir; aşırı yemek mideyi yorabilir. İftardan birkaç saat sonra, hafif meyveler, özellikle muz veya armut gibi mide dostu seçenekler de tüketilebilir” dedi.

Uzak durulması gereken besinler

Kaçınılması Gereken Gıdalar

Reflü ve gastrit hastalarının özellikle uzak durması gereken gıdalarla ilgili bilgiler veren Dr. Gürel, “Portakal, domates, soğan ve sarımsak gibi asidik yiyecekler mideyi irritasyona neden olabilir. Kızartmalar, fast food ürünleri ve baharatlı yiyecekler reflüyü tetiklerken, gazlı içecekler, çikolata, kahve ve nane gibi besinler mide asidini artırarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir” şeklinde uyardı.

“Yemekten sonra en az 1 saat boyunca yatmaktan kaçınılmalı”

Sindirim İçin Öneriler

İftar ve sahur sonrası dinlenmek için hemen yatılmamasını öneren Dr. Gürel, “Ramazan süresince sağlıklı bir sindirim sistemi için öğünler düzenli bir şekilde tüketilmeli, yiyecekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir. Yemekten sonra en az bir saat boyunca yatılmamalı ve uyku esnasında baş hafifçe yüksekte tutulmalıdır; bu yöntem reflü şikayetlerini azaltabilir. Ayrıca, hafif egzersizler yapmak ve stresi yönetmek mide sağlığını korumak açısından da faydalı olabilir” şeklinde belirtti.

“Düzenli ilaç kullananlar doktor tavsiyesi almalı”

İlaç Kullanımında Dikkat

Şiddetli karın ağrısı, kanlı kusma ya da ani kilo kaybı gibi belirtilerle karşılaşılması durumunda bir doktora başvurulması gerektiğini belirten Dr. Gürel, “Oruç sürelerinde alınan ilaçlarla ilgili mutlaka doktor tavsiyesi alınmalıdır. Örnek bir beslenme programı olarak; sahurda yulaf ezmesi, muz ve ceviz ya da haşlanmış yumurta ve salatalık tüketmek sağlıklı bir tercih olacaktır. İftarda ise mercimek çorbası, ızgara levrek, buharda pişirilmiş brokoli ve tam buğday ekmeği sağlıklı seçenekler arasında yer alır. Ramazan ayında mide sağlığınızı korumak için beslenmenize dikkat etmeli, tetikleyici gıdalardan kaçınmalı ve doktorunuzla iletişimde kalmalısınız” diye ekledi.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gece 24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!