Bazı kadınların regl döneminde aşırı şiddetli ağrılar yaşadığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hale Göksever Çelik, “Normal zannettiğiniz ağrılar, endometriozis (çikolata kisti) belirtisi olabilir” ifadelerini kullandı.
Endometriozis, kalıtsal bir hastalık
Endometriozis, her on kadından birinde görülebilen önemli bir sağlık sorunudur. Bu hastalığın en sık görülen belirtisi olarak regl dönemindeki ağrılar öne çıkmaktadır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hale Göksever Çelik, “Endometriozis kalıtsal bir hastalık olup, özellikle annede bu tür ağrılar varsa, kız çocuklarında da aynı durumla karşılaşma ihtimali yüksektir. Bu nedenle annelerin regl dönemi boyunca kızlarının belirtilerine dikkat etmesi, şiddetli ağrı durumunda bir jinekoloğa başvurmaları önemlidir. Ayrıca kendi ağrılarının normal olduğunu düşünerek ihmal etmemeleri gerekmektedir. Tüm kadınlar için en ideal yöntem, herhangi bir şikayetleri olmasa bile yılda bir kez jinekolojik muayeneye gitmeleridir. Bunun nedeni, endometriozis gibi bazı jinekolojik hastalıkların belirti vermeden de ilerleyebilmesidir. Asemptomatik olarak bilinen bu durumda, şikayeti olmayan kadınlarda bile ultrasonda çikolata kisti tanısı koyabiliyoruz. Bu nedenle rutin yıllık jinekolojik muayenelerini aksatmamalıdırlar” şeklinde konuştu.
Derin endometriozise dikkat!
Endometriozis, rahim içini döşeyen hücrelerin rahim dışındaki yumurtalıklara, karın içi zarına, tüplere, idrar kesesine, bağırsaklara ve üretere yapışarak kendini gösteren bir hastalıktır. Bu durum, adeta rahim içi hücrelerin vücut içinde dolaşarak bir organa yapışmasıyla meydana gelmektedir. Endometriozisin bulunduğu organ veya bölgeye göre farklı sağlık sorunlarına yol açabildiği ifade edilmektedir. Derin endometriozisi bulunan bireylerde “disüri” (işerken ağrı) ve “diskezi” (dışkılarken ağrı) gibi durumlar sıklıkla rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır. Endometriotik odaklar, rahimden idrar kesesi veya bağırsaklar üzerine yayılabilmekte ve bu organların yapısını ve işleyişini etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Üreme döneminde görülüyor
Menopoz döneminde sıklığı azalsa da tüm yaşam boyunca görülebilen endometriozis, genellikle 18-45 yaş arasındaki kadınları etkiliyor. Üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 10-12’sinin bu sorunla karşılaştığı öne sürülmektedir. Belirtilerin göz ardı edilmesi ve ağrıların adet döngüsünde normal olarak algılanması, bu şikayetler sebebiyle doktora başvurmamanın en önemli sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, gerçek endometriozis oranlarının daha yüksek olabileceğine işaret ediyor.
Okula, işe gidemeyecek kadar şiddetli ağrı temel belirti…
Endometriozisin temel belirtisi “dismenore”, yani aşırı şiddetli regl ağrısıdır. Bu durum, kadınların regl döneminde günlük yaşamlarını olumsuz etkileyerek, okula veya işe gitmelerine engel olmaktadır. Bazı kadınlar, ağrıyı dindirmek için hastanelerin acil servislerine başvurmak zorunda kalabiliyor. Kasık ağrısının birçok farklı hastalığı düşündürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Hale Göksever Çelik, “Kasık ağrısı, belirtilerden biri olabilir. Endometriozise bağlı olarak, adet dönemleri dışında da ağrı deneyimleyen kadınlar bulunmaktadır. Tanı konulması için, endometriozis alanında deneyimli bir uzman tarafından detaylı jinekolojik muayene ve ultrason incelemesi gereklidir. Yumurtalıklarda ortaya çıkan endometrioma (çikolata kisti) veya karın zarı üzerindeki milimetrik endometriotik odaklar, kadınların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen kronik kasık ağrılarına neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Boşanmalara sebep oluyor
Endometriozis hastalığına sahip kadınlarda görülen bir diğer belirti ise “disparoni” adındaki cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrılardır. Özellikle derin endometriozis odaklarına sahip bireylerde, cinsel ilişki son derece acı verici bir hal alabilir; bu nedenle kadınlar cinsel ilişkiden kaçınmak zorunda kalabilirler. Yapılan araştırmalar, endometriozisli kadınlarda yaşanan bu tür cinsel sorunların boşanma oranlarını artırdığını ortaya koymaktadır.