Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, “Romatizmal Hastalıklarda Soğuktan Koruyacak Termal Medikal Eldiven Geliştirilmesi” başlıklı proje ile dikkat çekici bir inovasyon gerçekleştirdi. Soğuk havanın romatizmal hastalıkları şiddetlendirmesi nedeniyle ortaya çıkan ağrı ve atakları hafifletmeyi hedefleyen bu termal medikal eldivenler, kullanıcıların ellerini soğuktan koruyarak sıcak tutma, nem iletme ve nefes alabilirlik gibi bir dizi önemli işlevi bir araya getiriyor. Bu yenilikçi tasarım, romatizmal hastalıklardan muzdarip bireylerin yaşam kalitelerini artırarak, daha rahat bir günlük yaşam sürmelerine yardımcı olması bekleniyor.
“BİLİM VE TEKNOLOJİ ALANINDA YENİLİKÇİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini kabul ettiği sırada, “Tam akredite, öğrenci merkezli ve sağlık temalı bir araştırma üniversitesi olarak, bilim ve teknoloji alanında yenilikçi projelerimizi devam ettiriyoruz. Bu doğrultuda, Doç. Dr. Mustafa Ertekin’in liderliğinde hayata geçirilen projede romatizmal hastalıkların tedavi süreçlerine destek olacak termal eldivenler geliştirilmiştir. Yenilikçi üründe emeği geçen değerli hocamızı ve ekibini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.
“TERMAL MEDİKAL ELDİVENLER ÜRETİM AŞAMASINA GELDİ”
Projenin detaylarını aktaran Doç. Dr. Mustafa Ertekin, “Reyno ve skleroderma hastalıkları, el ve ayak parmaklarında deri sertleşmesi oluşturan ve özellikle soğuk ile tetiklenen romatizmal hastalıklardır. Bu tür hastalıklara yönelik kesin bir tedavi yoktur, bu yüzden ellerin sıcak tutulması hayati önem taşır. Hastaların ellerini soğuktan koruyan, ısıyı muhafaza etme, nem iletme, nefes alabilme ve antibakteriyel özellikler sunan teknik ipliklerden tasarlanan hibrit ipliklerle termal medikal eldivenler üretildi. Ayrıca, uzak kızılötesi (FIR – Far Infrared Rays) ışın yayma özelliğine sahip iplikler de kullanılmaktadır. FIR iplikler, vücut tarafından üretilen ısıyı emerek geri yansıtır ve mikro dolaşımı artırmaya yardımcı olur. Böylece kan akışını destekleyerek soğuktan koruma meydana getirir ve Reyno ile skleroderma hastalarında el ve ayak parmaklarındaki soğuk hassasiyetini azaltabilir. FIR ipliklerinin ayrıca kas gevşetici ve ağrı hafifletici etkileri de bulunmaktadır. Bu özellikler, hastaların konforunu artırmaya ve semptomlarını hafifletmeye yönelik termal medikal eldivenlerin etkinliğini güçlendirmektedir” ifadelerini kullandı.
(İHA)