Edirne’de, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii’nin minarelerine Ramazan ayı vesilesiyle asılan “Aile toplumun temelidir” yazılı ikinci mahya büyük bir ihtişamla dikkat çekiyor. Mahya, Yunanistan ve Bulgaristan’dan da görülebilmekte.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün koordinatörlüğü ile Selimiye Camii’nin iki minaresine halatlar ve dazla ampul kullanılarak asılan ilk mahya “Hoş geldin on bir ayın sultanı” yazılıyken, bu yıl bu yazı sökülerek yerine “Aile toplumun temelidir” mahyası asıldı. Mahya, hem yerli hem de yabancı turistler ve Edirne halkı tarafından büyük ilgi görüyor. Osmanlı döneminin bu eşsiz eseri olan Selimiye Camii, restorasyon çalışmalarına devam ederken, Ramazan ayında ikinci mahyanın asılması halk arasında büyük bir sevinç yarattı. Yüzyıllardır süregelen ve Ramazan aylarında gelenekselleşen bu mahya geleneği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii’nin güzelliğine bir katman daha ekliyor. Türkiye’nin bu gözde eserine asılan mahyanın, komşu ülkelerdeki köylerden de görülebildiği bildirildi. Selimiye Camii Meydanı’na aileleriyle ve sevdikleriyle gelen vatandaşlar, Mimar Sinan’ın heykelinin önünde cami ile birlikte hatıra fotoğrafı çektiriyorlar.
“Aile toplumun temelidir”
450 yıllık Osmanlı sanatını yaşatma onurunu taşıyan mahya ustası Kahraman Yıldız, “Bugün de Selimiye Camisi’ndeyim. Üç yol minaresinden içeri girerek, sağdaki yoldan 300 basamağı çıktım. Şimdi mahyamızı değiştiriyoruz ve ikinci yazımızı asıyoruz. Ramazan başında ‘Hoş geldin 11 ayın sultanı’ yazıyordu, bu sene aile yılı oldu. ‘Aile toplumun temelidir’ dedi.
“Aileden ne görürse çocuklar ileride topluma o tarz davranırlar”
52 yıl boyunca mahya sanatıyla ilgilenen Yıldız, “Aileden ne görürse çocuklar ileride topluma o tarz davranırlar. Bu nedenle aile terbiyesinin önemi büyüktür. Aile toplumun temelidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü uzun yıllardır mahya işlerini sürdürmektedir. Bu yıl Edirne Selimiye Camisi’ne ikinci mahyamızı asmaktayız. İstanbul’daki camilerde de üçer yazı astık. Dönüşte Bursa Ulu Camii’nde ikinci yazımızı da asacağız. Daha sonra İstanbul’daki camilerde bulunan yazılarımızı tamamlayarak Ramazan Bayramı’na ulaşmayı hedefliyoruz.” şeklinde bilgi verirken, mahya sanatının önemine dikkat çekti.
“Mahya ışıklarıyla birçok mesajı, ayeti ve hadisi kısa ve öz olarak aksettiriyoruz”
Son mahyacı Yıldız, “Mahyanın önemi büyüktür; çünkü 450 yıllık Osmanlı sanatı olarak Türkiye’ye aittir. O dönemlerde hiçbir medya yokken, görsel yayınları mahya ışıklarıyla insanlara İslami öğütler vermek için kullanıyoruz. Bu durum yabancı turistler arasında da büyük bir hayranlık uyandırıyor.” dedi.
“Gökyüzünde kimsenin çıkamadığı yerlere siz yıldızlarla yazı yazıyorsunuz”
Gökyüzünde rüzgara karşı zorlu bir mücadele verdiklerini belirten Yıldız, “Edirne Selimiye Camisi, Mimar Sinan’ın ustalık eseridir. Dört adet yüksek minaresi ile dikkat çeken bu yapı, Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarından bile görülebilmektedir. Yunanistan köylerinden Selimiye Camii’nin ışıkları seçilebiliyor. Buraya bu kadar malzeme taşımak ve rüzgarla başa çıkmak zordur, ancak işin güzel tarafı gökyüzünde erişilmesi zor alanlara yıldızlarla yazı yazabilmesi. Akşam olduğunda bunun verdiği gurur bambaşka.” ifadelerini kullandı. – EDİRNE