Bolu’da yaşayan 58 yaşındaki Sevgi Anaçoğlu, uzun yıllardır işlettiği kahvehanede çay satarak geçimini sağlamaktadır. Emekleriyle kazandığı başarılarının altını çizen Anaçoğlu, “Gençler hazır para kazanmayı tercih ediyor. Biz bunun nasıl bir şey olduğunu yaşamadık, çocuklarımız yaşasın dedik ama belki de yanlış yaptık. Çocukları küçük yaşta çalıştırmalısın ki paranın değerini anlasın” şeklinde konuştu.
İhsaniye Mahallesi’nde yer alan kahvehanesinde 8 yıldır çay demleyip satış yaptığını belirten Anaçoğlu, mahallede herkes tarafından tanınmakta ve sevilmektedir. İki çocuğu olan Anaçoğlu, çocuklarının eğitimine önem vererek onları meslek sahibi yapmayı başardığını ifade ederken, okuldaki öğrencilere de karşılıksız yardımda bulunarak yiyecek ve içecek temin ettiğini aktardı.
“Çay demliyor, tost yapıyorum”
Güne erken saatlerde başladığını dile getiren Anaçoğlu, “8 yıldır burada emek veriyorum. Daha önce 17 yıl boyunca gelinlik dükkanı işlettim. Şu an çay demliyor, tost yapıyorum; bu şekilde hizmet veriyorum. Gelen misafirlere çay ikram ediyorum. Pazartesi günleri de pazarda satış yapıyoruz. Öğrencilere tost yapıyor, meyve suyu ikram ediyoruz. İş yoğun olabilir, bazen ise sakin geçmektedir. Ramazan ayı nedeniyle pek kalabalık değiliz. Sabah saat 07.30’da iş yerimi açıyorum ve akşam Ramazan ayı haricinde 20.00’ye kadar çalışıyorum. Şu an ise saat 18.30’da kapatıyorum” şeklinde sözlerini sürdürdü.
“Sokak hayvanlarına daha çok önem veriyorum”
Sokak hayvanlarına olan düşkünlüğünü ifade eden Anaçoğlu, “İki çocuğum var. Biri evlendi, diğeri ise iş sahibi oldu ve ona da destek veriyorum. Ancak sokak hayvanlarına daha fazla önem veriyorum. Onlar için beslenme ve bakıma büyük özen gösteriyorum. Şu anda 6 köpeğe ve 20’den fazla kediye bakıyorum. Çocuklarımı büyüttüm, şimdi ise onlara hizmet ediyoruz” dedi.
“Mahallenin bütün çocukları beni bilir”
Öğrencilere destek olmaya devam eden Anaçoğlu, “Yakınlarda bir okul var. Parası olmayan öğrencilere yardımcı olmaktan mutluluk duyuyorum, bu yüzden para talep etmiyorum. Şu an çocukların durumu oldukça zor. İstediği şeyleri alamayan bu çocuklara takviye yapıyoruz. Mahallenin bütün çocukları beni tanır. Pazartesi günleri sabah dükkana geliyorum ve akşam 22.00 veya 23.00’e kadar çalıştığım zamanlar oluyor. Çayları dağıtan bir genç var, biz de ona yardım ediyoruz. Bu emeğimizi göstermektedir. Bana ‘Hiç evde oturdun mu?’ deseler, ben hiç oturmadım. Emeğimi verdim ve o şekilde kazandım.” diye ekledi.
“Gençler hazır para yemek istiyor”
Gençlerin çalışmayı tercih etmediğini ve bunun sonucunda paranın değerini kavrayamadıklarını vurgulayan Anaçoğlu, “Bugünkü gençler, oturduğu yerden para kazanmayı istiyor. Çırak almak istiyoruz ama onlar sürekli telefonlarının başında. Artık çırak almak istemiyoruz. Gençler hazır para yemek istiyor. Biz bunları yaşamadık, çocuklarımızın görmesini istedik; belki de en büyük hatayı yaptık. Çocukları küçük yaşta çalıştırmalısın ki paranın önemli olduğunu bilsinler. Kimse kızmasın ama bana çok kızacak olanlar olacak, fakat bu benim için önemli değil.” ifadelerini kullandı. – BOLU