1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Sinemada Aşk: İlişkilerin Psikolojik Yansımaları

Sinemada Aşk: İlişkilerin Psikolojik Yansımaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aşk, tarih boyunca edebiyatın, sanatın ve sinemanın en büyük ilham kaynaklarından biri oldu. Peki, sinemada izlediğimiz aşk hikayeleri psikoloji biliminin süzgecinden geçirildiğinde ne gibi çıkarımlar yapılabilir? Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Onur Noyan ve Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla ‘aşk’ı değerlendirdi.

“Küçük fırtınaların olduğu bir ilişki, iletişimsizlikten daha iyidir”

Psikiyatri uzmanları, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, ‘Marriage Story (Evlilik Hikayesi)’, ‘This Is Where I Leave You (Yedi Dayanılmaz Gün)’, ‘Neşeli Günler’ gibi izleyicilerin aklında yer eden popüler filmlerden sahneler göstererek bu ilişkileri bilimsel bir bakış açısıyla yorumladı. ‘Neşeli Günler’ filminde aile içi çatışmaların romantik ilişkiler üzerindeki etkileri dikkat çekilirken, uzmanlar kişiler arasındaki farklılıkların ilişkilere yansımasına vurgu yaptı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sıcak ilişki, zaman zaman böyle küçük fırtınaların olduğu bir ilişki, aslında iletişimsizlikten daha iyidir” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

“İyi ilişki aşkı getirir, kötü ilişki aşkı öldürür”

“İyi ilişki aşkı getirir, kötü ilişki aşkı öldürür”

Prof. Dr. Gül Eryılmaz, Türk sinemasının en unutulmaz aşk filmlerinden biri olan ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ı değerlendirerek, “İyi ilişki aşkı getirir. Hatta kötü ilişki, aşkı öldürür. Güven ortamı bu ilişkinin büyümesi için gerekli bir zemin gibidir. Ancak bunun yanında yakınlık da önemli bir unsurdur. İyi bir ilişkiyi nasıl anlayabilirsiniz? Bu yakınlıklar ve iletişim kalitesi, ilişkilerin esasını oluşturur. Peki, bu kadının kiminle daha iyi bir iletişimi var?” şeklinde düşüncelerini paylaştı.

“Kişi değersiz hissettiği bir ilişkinin içinde olmamalı”

“Kişi değersiz hissettiği bir ilişkinin içinde olmamalı”

‘Marriage Story’ filminde modern ilişkilerde iletişim sorunlarına, boşanma sürecinde yaşanan duygusal yıkımlara ve kişilik farklılıklarına değinildi. Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, “Sağlıklı bir ilişki dengeli olmalıdır. Bir taraf kendini engellenmiş ya da sağlıksız hissedemez. Kendine sürekli eleştirildiğini veya değersiz hissettiği bir ilişki içinde olmamalı. Bu tür ilişkiler toksik olarak adlandırılmaktadır” dedi.

“Hayal kırıklığını kendi içimizde yaşayabilmek büyük bir erdem”

“Hayal kırıklığını kendi içimizde yaşayabilmek büyük bir erdem”

Aile bağları, geçmişteki travmalar, aldatma durumları ve bağlanma sorunlarına odaklanan ‘This Is Where I Leave You’ filminde, aldatılan kişinin tepkisini inceleyen Prof. Dr. Onur Noyan, “Verdiğimiz tepkiler, aldatma veya beklemediğimiz bir durum karşısında yaşadığımız hayal kırıklığını, karşı tarafı üzmeden kendi içimizde yaşayabilmek büyük bir erdemdir” ifadelerini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gece 24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!