Takviye vitamin ve mineraller, sağlığınızı desteklemek için önemlidir. Ancak bazı durumlarda, bu takviyelerin ciltte istenmeyen sivilcelere yol açtığı bilinmektedir. Uzmanlar, takviyelerin ciltte sivilce oluşumuna neden olabilecek etkilerini açıklıyor!
Sivilce oluşumu, ciltteki sebum ve ölü deri hücrelerinin gözenekleri tıkaması sonucu meydana gelir. Bu durum, beyaz ve siyah noktaların yanı sıra, iltihaplı sivilcelere de yol açabilir. Gözenek tıkanıklığı genellikle birden fazla faktörün birleşimiyle ortaya çıkar.
Akneler, genetik, hormonal, çevresel ve beslenme gibi çok sayıda faktörden etkilenmektedir; bu durum oldukça karmaşık bir yapı sergilemektedir.
Her bireyin cilt durumu farklıdır; bu sebeple, akne nedenlerini belirlemek ve buna yönelik müdahale etmek için bir dermatolog tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.
Kullandığınız takviyelerden birine karşı alerjiniz varsa, cildinizde akne oluşabilir. Özellikle B6, B12 ve iyot gibi vitaminler ile testosteron, peynir altı suyu ve dallı zincirli amino asitler (BCAA’lar) en sık karşılaşılan sorunların başında gelir.
B6 ve B12 Vitamini
Yapılan araştırmalar, yüksek seviyelerde B6 ve B12 vitamini alımının sivilcelere yol açabileceğini veya mevcut sivilceleri kötüleştirebileceğini ortaya koymuştur.
Bir teori, akneye neden olan bakterilerin (Cutibacterium acnes) metabolizmasının B12 vitaminine ihtiyaç duyduğunu ileri sürmektedir.
Vitamin takviyesi alırken, bakterilere de besin sağlamış olursunuz. Bu durum, iltihaplanmaya ve akneye yol açabilecek olan porfirin üretimini artırabilir.
İyot
İyot, tiroid bezinin sağlıklı çalışması için kritik bir eser mineraldir. Ancak yeterli miktarda alımı, yüksek miktarda tuzlu suda yaşayan balık, deniz yosunu veya sofra tuzunu içermeyen bir diyetle zor olabilir.
Pek çok multivitamin, bu açığın kapatılmasına yardımcı olmak amacıyla iyot içermektedir. Ancak iyotlu takviyeler (yosun dahil) akneye sebep olabilir veya var olan sivilceleri kötüleştirebilir. İyotun sebep olduğu akne en çok yüz ve göğüs bölgesinde iltihaplı püstüller veya beyaz noktalar şeklinde gözlemlenmektedir.
Peynir Altı Suyu Proteini
Beslenme ile ilişkili akne durumu söz konusu olduğunda, süt ürünleri sıkça suçlanmaktadır. Sütte bulunan proteinlerin sindirilmesi, vücutta insüline benzer bir hormonun (insülin büyüme faktörü 1 – IGF-1) salınımına neden olmaktadır. IGF-1 düzeyinin artışı, akneye yol açabilmekte veya mevcut sivilceleri kötüleştirebilmektedir.
Peynir altı suyu protein takviyeleri, insülin ve IGF-1 seviyeleri üzerinde daha belirgin etkiler yaratmaktadır, bu da yüksek yağ oranıyla düşük yağ içeriğine sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Takviyeleri Değiştirmek Sivilcelerinize İyi Gelir Mi?
Takviye kaynaklı akne vakalarının büyük bir kısmı, takviyeyi bıraktıktan birkaç hafta içinde iyileşme göstermektedir. Ancak tedavi planınızı değiştirmeden önce bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz önemlidir.