Nevşehir’de, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle bir paketleme tesisi kuran Hayrettin Alaşkan, bu işletmede 30 kişilik bir istihdam sağlıyor.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa desteklenen AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) çerçevesinde TKDK, girişimcilere çeşitli alanlarda hibe imkanları sunmaya devam ediyor. Yaklaşık 20 yıl kabzımallık yapan Alaşkan, 7 yıl önce Nevşehir başta olmak üzere farklı illerde patates, soğan ve sarımsak üretmeye yöneldi. Ürettiği yüzlerce ton ürünün pazarlanmasını kolaylaştırmak amacıyla, işçi gücüyle gerçekleştirilen paketleme işlemini teknoloji ile daha pratik hale getirmek istedi.
YÜZDE 40 HİBE VE KDV MUAFİYETİYLE YATIRIM YAPTI
Alaşkan, yaptığı araştırmaların ardından hazırladığı projeyle TKDK’ye başvurdu. Türkiye ile AB tarafından finanse edilen IPARD Programı kapsamında yüzde 40 hibe desteği ve KDV muafiyeti imkanıyla yaklaşık 24 milyon lira yatırım ile paketleme tesisi kurdu. Buranın yıllık paketleme kapasitesi 72 bin ton olup, Ürgüp ilçesine bağlı Bahçeli köyünde faaliyet göstermektedir. Bu tesis sayesinde 30 kişiye istihdam sağlanıyor.
“BÖYLE BİR TESİS KURMAK KOLAY DEĞİL, TKDK SAYESİNDE MÜMKÜN OLDU”
Hayrettin Alaşkan, patates, sarımsak ve soğanın hasat sonrası tasnif ve ayıklama işlemlerinin ürünün muhafazası ve sevkiyatı açısından büyük bir önem taşıdığını vurguladı.
TKDK’dan aldıkları hibe desteğinin tesisin işletmeye alınmasını önemli ölçüde kolaylaştırdığını belirten Alaşkan, “Önceden kabzımallık yapıyorduk ardından ekime geçtik. Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin dekar alana patates, soğan ve sarımsak ekiyoruz. Böyle bir paketleme tesisine ihtiyaç duyduk. IPARD ile tanıştık ve TKDK’ye başvurduk. Makinelerimiz 1, 5 ve 25 kilogramlık paketler hazırlıyor. Daha önce bu işlemler işçi gücü ile yapılmaktaydı. Maliyetleri düşürmek ve daha kaliteli ambalaj sağlamak amacıyla bu tesisi kurduk. 24 milyon lira gibi bir yatırımla bu projeyi hayata geçirdik ve bunun yüzde 40’lık kısmı için hibe desteği aldık, ayrıca KDV’den muaf tutulduk. 30 işçi paketleme için gelen ürünlerin içindeki kusurlu olanları ayıklıyor. 24 milyon lirayı geri çıkarmak ve tek başınıza böyle bir tesisi kurmak kolay değil. TKDK sayesinde başardık.” ifadelerini kullandı. Alaşkan, sektörlerinde büyümek ve ilerlemek isteyen girişimcilere TKDK’ye başvurmalarını önerdi.
