ABD Başkanı Donald Trump, yerel çelik ve alüminyum üreticilerini korumak amacıyla bu ürünlerin ithalatına yüzde 25’lik gümrük tarifeleri uygulamaya koydu. Bu durum, somun, civata, buldozer bıçakları ve soda kutuları gibi yüzlerce metal bazlı ürün üzerinde ek vergilerin devreye girmesine yol açtı.
AB’DEN TRUMP’A TÜMŞEL MÜDAHALE
Avrupa Komisyonu, ABD’nin uyguladığı gümrük tarifelerine hızlı bir yanıt vererek, gelecek ay itibarıyla ABD’den ithal edilen 26 milyar Euro değerindeki ürünlere karşı misilleme gümrük vergileri getireceğini açıkladı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen
“ANLAMLI BİR DİYALOĞA GİRMEYE HAZIRIZ…”
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Anlamlı bir diyaloğa girmeye hazırız. Jeoekonomik ve siyasi belirsizliklerle dolu bir dünyada, ekonomilerimizi bu tür tarifelerle yük altına sokmanın ortak çıkarımıza uygun olduğuna inanmıyoruz,” ifadelerini kullandı. Von der Leyen, Avrupa Komisyonu’nun Ticaret Komiseri Maros Sefcovic’i ABD ile yeniden görüşmelere başlaması için görevlendirdiğini belirtti.
KANADA, ABD’DEN İTHAL EDİLEN ÜRÜNLERE YÜZDE 25 VERGİ GETİRDİ
Kanada, ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına uyguladığı yüzde 25’lik gümrük vergisine yanıt niteliğinde bir adım atarak, ABD’den ithal edilen 29.8 milyar Kanada doları değerindeki ürünlere yüzde 25 ilave gümrük vergisi getirdi.
ÇİN VE JAPONYA DA HAREKETE GEÇTİ
Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin’in kendi hak ve çıkarlarını korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını duyurdu. Japon hükümet yetkilileri ise ABD’nin aldığı kararın, ABD-Japonya ekonomik ilişkileri üzerinde önemli bir etki oluşturmaya aday olduğunu ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump
TRUMP’IN GÜMRÜK TARİFELERİ EN ÇOK 4 ÜLKEYİ ETKİLEDİ
Bu yeni tarifeler, ABD’nin en büyük çelik ve alüminyum tedarikçisi olan Kanada’nın yanı sıra Brezilya, Meksika ve Güney Kore’yi ciddi şekilde etkiledi. Daha önce belli muafiyetlerden veya kota düzenlemelerinden yararlanan bu ülkeler, şimdi yeni durumla karşı karşıya kaldı. AB üyesi 27 ülke ise şimdilik daha az etkilenmiş görünüyor. Almanya’nın Kiel Enstitüsü, AB’nin ekonomik üretiminde yalnızca binde 0.2’lik bir düşüş bekliyor.
Kaynak: AA / ANKA / İHA