1. Haberler
  2. KÜLTÜR - SANAT
  3. Usta Yönetmen Osman Sınav, Kansere Yenildi

Usta Yönetmen Osman Sınav, Kansere Yenildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk televizyon ve sinema dünyasının önemli isimlerinden biri olan yönetmen ve yapımcı Osman Sınav, uzun bir süre sürdürdüğü kanserle mücadelesini kaybederek 69 yaşında hayatını yitirdi. Sanat camiasında derin bir üzüntüye neden olan Sınav’ın cenaze programı da belli oldu.

Osman Sınav, sayısız unutulmaz projeye imzasını atmış bir yönetmen ve yapımcı olarak tanınıyor. Usta yönetmenin vefatı, hem yakınları hem de hayranları tarafından büyük bir acı olarak karşılandı.

Cenaze namazı, 22 Mart Cumartesi günü ikindi namazını müteakip Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi’nde gerçekleştirilecek.

RESİM ÖĞRETMENİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Sinema tarihimizin önemli yapı taşlarından biri kabul edilen Osman Sınav, 1956 yılında Burdur’un Yeşilova Köyü’nde, köy imamı bir baba ve ev hanımı bir anneden dünyaya geldi. İlköğretimini Söke’de parasız yatılı olarak tamamlayan Sınav, lise yıllarında “babam” dediği resim öğretmeni sayesinde sanat kariyerine adım attı.

KARİYERİNE REKLAMCILIKLA BAŞLADI

Lise öğreniminin ardından İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde, günümüzdeki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde önce resim ve tekstil tasarımı eğitimi aldı. Ardından sinema ve televizyon bölümüyle kariyerine yön verdi.

Reklam sektöründe metin yazarlığı ve yönetmenlikle işe başlayan Sınav, 1980-1984 yılları arasında Grafika Lintas isimli ajansa katıldı. 1984 yılında Sinegraf Film Yapım/Yönetim adlı şirketini kurarak, kısa sürede 500’ü aşkın reklam filmi çekti.

“UZUN HİKAYE” FİLMİYLE ÜNİVERSİTEDEN MEZUN OLDU

Reklam filmi ve kampanyalarında uzun bir kariyerin ardından asıl hedefi olarak sinema film yapımını belirleyen Osman Sınav, 1987’de televizyona yönelik projelerinde “Bir Muharririn Ölümü”, “Yalancı Şafak”, “Atlıkarınca”, “Hünkarın Bir Günü”, “Küçük Dünya”, “Aşka Kimse Yok” ve “Yalancı” gibi önemli yapıtları hayata geçirdi.

Sinema alanında ise “Kapıları Açmak”, “Gerilla”, “Deli Yürek Bumerang Cehennemi” ve “Pars: Kiraz Operasyonu” gibi filmlerle izleyici karşısına çıktı. Bu süreçte Mustafa Kutlu’nun “Uzun Hikaye” eserini sinemaya uyarladı; filmde Kenan İmirzalıoğlu ve Tuğçe Kazaz başrolde yer aldı.

Sınav, 1978’de başladığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden, 2011-2012 döneminde “Uzun Hikaye” filmiyle mezun oldu ve diplomasını hocası Prof. Dr. Sami Şekeroğlu’ndan aldı.

Osman Sınav'ın cenaze programı belli oldu

“SÜPER BABA” İLE HERKESİN BEĞENİSİNİ KAZANDI

Osman Sınav, 1991 yılından itibaren televizyon dizilerine odaklandı. “Süper Baba”, “Deli Yürek”, “Hayat Bağları”, “Ekmek Teknesi”, “Acı Hayat”, “Kurtlar Vadisi”, “Sakarya Fırat”, “Sen Anlat Karadeniz” gibi 25 önemli dizinin yönetmenliği ve yapımcılığını üstlendi.

Özellikle 1993’te yayınlanmaya başlayan “Süper Baba”, geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Usta yönetmen, 1994’te “Yalancı” filminde ise Altın Portakal’da “En İyi Yönetmen” dalında ödül aldı.

İlk dönemlerde “Melek Apartmanı”, “Mavi Düşler” ve “Sıcak Saatler” gibi projelere de imza atan Sınav, 1998 yılında Mehmet Aslantuğ ve Ayşegül Aldinç’in başrolünü paylaştığı “Gerilla” filminde yine izleyiciyle buluştu. Filmdeki performansıyla Tomris Oğuzalp, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” olarak Altın Portakal ödülünü kazandı.

Televizyonda sevilen karakterler üzerinden filmler yapma geleneğini Türkiye’de başlatan Osman Sınav, Kenan İmirzalıoğlu’nu keşfederek, onunla “Deli Yürek” dizisi için iş birliği yapmaya başladı. İlk büyük ilgiyi bulan bu dizi, Sınav’ın 2001’de “Deli Yürek: Bumerang Cehennemi” filminde başarılı olmasına zemin hazırladı.

KURTLAR VADİSİ İLE ZİRVEYE ULAŞTI

2002 yılında, Mazhar Alanson ve Savaş Dinçel’in yer aldığı “Ekmek Teknesi” dizisini yöneten Sınav, Türk televizyonculuk tarihindeki en önemli projelerden biri olan “Kurtlar Vadisi”nde 55. bölüme kadar görev aldı.

Bu dizi, mafya ve derin devlet ilişkilerini ele alan senaryosuyla dikkat çekti. Sınav, yönetmenliği bıraktıktan sonra “Kapıları Açmak” ve “Acı Hayat”ın yeni versiyonu için kamera arkasına geçti.

Son dönem projeleri arasında, yapımcılığını üstlendiği “Pars: Kiraz Operasyonu” dikkat çekti. Film, aksiyon türünde eleştirmenlerden olumlu geri dönüşler aldı ve Türk sinema tarihinde önemli bir yere sahip oldu.

Ardından “Pusat” adlı boks dizisini çekti. Ancak, beklenen başarıyı yakalayamayan dizi, 13. bölümde sonlandırıldı.

Osman Sınav’ın dizileri yalnızca Türkiye’de değil, pek çok uluslararası platformda da ilgiyle izlendi.

Osman Sınav'ın cenaze programı belli oldu

KARİYERİ BOYUNCA ÇALIŞMAKTAN HİÇ YILMADI

Osman Sınav’ın son dönem üretimleri arasında “Yalaza”, “İnadına Aşk”, “Kızılelma”, “Hatasız Kul Olmaz” ve “Sen Anlat Karadeniz” dizileri yer aldı. Cihan Ünal’ın başrol oynadığı “Yalnız Kurt” ile “Kör Nokta” isimli diziler de onun son projeleri arasında.

Yönetmenler Derneği ve Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Birliği üyesi olan Sınav, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak genç sinemacılara ders vermekteydi.

Ahmet Çadırcı, bir röportajında Osman Sınav’ın filmlerinde Amerikan sinemasından ilham alarak kendi kültürel unsurlarını harmanladığı ve derin psikolojik temalarla zenginleştirdiğini ifade etti.

Kariyeri boyunca durmadan çalışan Osman Sınav, “Hayallerim peşinden koştum olmaya devam ediyorum.” söylemiyle bütün genç sinemacılara örnek olmaya çalıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gece 24 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!